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Vegetable and Fruit Requirements in the Child and Adult Care Food Program:

Questions and Answers

This memorandum explains the vegetable and fruit requirements in the Child and Adult Care Food
Program (CACFP) and includes Questions and Answers. This revision amends the policy lbr crediting
mixtures ofvegetables and fruits to allow them to count towards both the vegetable component and the

fruit component in the Question and Answers section. This revision also includes new Questions and
Answers.

Background

The updated vegetable and fruit requirements for the infant, children, and adult meal pattems established
under 7 CFR 226.20(a) and (b) are explained in this memorandum. CACFP centers and day care homes

must comply with these requirements no later than October 1, 2017. Meals that meet the current
CACFP meal pattern requirements may not be disallowed until the updated meal pattern requirements
take effect on October 1,2017. For information on implementing the updated meal pattems prior to the

effective date, please refer to the memorandum CACFP l4-2016, Early Implementation of the New
Child and Adult Care Food Program Meal Pattern Requirements
ftttps://wn w.fns.usa ).
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I. INFANT MEAL PATTERN

Vegetables and Fruit

The updated CACFP infant meal pattem requires that centers and day care homes serve vegetables and
fruit (cooked, mashed, or pureed, as needed to obtain the appropriate texture and consistency) at

breakfast, lunch, supper and snack for infants age 6 through I I months old, if the infant is
developmentally ready to accept them. Adding vegetables and fruits to the updated snack meal pattem
for older infants was included to help young children establish healthy eating habits as early as possible.
Recent studies have found that dietary habits are fairly well established by two years ofage and that a
substantial proportion of infants do not consume any vegetables and fruit in a given day. The American
Academy ofPediatrics recommends serving inlants a variety oftbods, including an increased amount of
vegetables and fruits.

Juice

Starting October 1,2017, the updated infant CACFP meal pattem also prohibits child care centers and

day care homes from providingjuice to infants as part ofa reimbursable meal. This prohibition is
consistent with the recommendations of the National Academv of Medicine and American Hearl
Association ofnojuice before the age ofone.

For more information on the entire infant meal pattem, please refer to the memorandum CACFP 06-
2017, Feeding Infants and Meal Pattern Requircments in the Child and Adult Care Food Program;

Questions and A/rswers (https://www.fns.usda.sov/sites/delaulVfiles/cacfp/CACFP06-2017os.pdf ).

II. CHILD AND ADULT MEAL PATTERN

Separate Vegetable and Fruit Components

Vegetables and fruits prepared without added solid fats, added sugars, refined starches, and sodium are

nutrient-dense foods and, according to the Dietary Guidelines for Americans (Dietary Guidelines), are

under consumed by Americans. In the updated CACFP meal pattems, there is now a separate vegetable
component and fruit component at lunch, supper, and snack. This change means children and adults are

offered a serving of vegetables and a serving of liuit at lunch and supper. In addition, a snack with a
vegetable and fruit in the appropriate minimum serving sizes is reimbursable. Separate vegetable and

fruit components will help increase the variety ofvegetables and fruits served and consumed by children
and adults.

To increase flexibility in menu planning, centers and day care homes may choose to serve two
vegetables at lunch and supper, rather than a serving of vegetables and a serving of fruit. This means

that the f-ruit component at lunch and supper may be substituted by an additional vegetable. The
substituted vegetable must be at least the same serving size as the fruit component it replaced. To be

consistent with the Dietary Guidelines' recommendation that all Americans should eat a variety of
vegetables, when two vegetables are served at lunch or supper, they must be two dillerent kinds of
vegetables. Please note that vegetables do not need to be from different vegetable subgroups (e.g., dark
green vegetables, red and orange vegetables, starchy vegetables, beans and peas (legumes), or other
vegetables). See the table below for examples oflreimbursable lunch or supper meals featuring a fruit
and a vegetable, or two vegetables, in lieu offruit. Centers and day care homes cannot serve two fruits
at lunch or supper meals under the updated meal pattems.



Required
components

Sample
menu,

fruit and
vegetable
(Ag€s 3-5)

Sample
menu,
two

vegetables
(Ages 3-5)

Sample
menu,

fruit and
vegetable
(Ag€s 6-

t2)

Sample
Menu,

two
vegetables
(Ages 6-12)

MeaVmeat
alternates

1.5 oz.
chicken
salad

|.5 oz.
chicken
salad

2 oz.
chicken
salad

2 oz. chicken
salad

V€getables % cup green
beans

'A cup
cauliflower

lz cttp
broccoli

% cup sweet
DOtato

Fruit % cup diced
peaches

t/a cuq
carrots

% cnp
apple
slices

7a cup
zucchini

Grain % whole
wheat Dita

% whole
wheat Dita

I whole
wheat pita

lwhole
wheat pita

Mitk 'A cup
unflavored,
low-fat milk

'/o c\p
unflavored,
low-fat
milk

l cup
unflavored,
low-fat
milk

lcup
unflavored,
low-fat milk

Along with granting the menu planner greater flexibility, allowing centers and day care homes to serve
two different vegetables at lunch and supper meals will help increase children and adults' exposure to
and consumption ofvegetables. The Dietary Guidelines found that few young children and adults
consume the recommended amount of vegetables, while the majority of young children meet the
recommended intake for liuit.

Consistent with the School Breakfast Program, vegetables and fruit are one combined component at

breakfast meals. Centers and day care homes can continue to serve vegetables, fruits, or a combination
ol both at breakfast.

Juice

Under the updated child and adult meal pattems, fruitjuice or vegetable juice may only be used to meet
the vegetable or fruit requirement at one meal or snack per day. This limitation is based on the Dietary
Guidelines' recommendation that at least halfofthe fruits consumed per day should come from whole
f'ruits (fiesh, canned, fiozen, or dried). While 100 percentjuice can be part ofa healthful diet, it lacks
the dietary fiber ibund in whole fruits and vegetables and when consumed in excess can contribute to
extra calories. If a center or day care home serves fruit or vegetable juice at more than one meal
(including snack), the meal with the lowest reimbursement rate containing juice would be disallowed.
Please see the Questions and Answers in the Attached for examples.

If you have questions, please contact your regional consultant.



Attachment
Questions and Answers
New or updated questions are preceded by three asterisks (***)

l. What type of "whole" vegetable or fruit would be appropriate for infants aged 6 through 1 I months?

It is essential fbr child care providers and parents or guardians to communicate regularly about the readiness
ofan inf'ant to accept solid foods. Clear communication will help providers choose the specific foods to
introduce and f'acilitate consistency between the home and child care setting during this period ofrapid
change. Once an infant is developmentally ready to accept solid foods, some examples ofvegetables and
liuit that can be served include:

o Commercially prepared baby lbod such as: green beans, green peas, squash, sweet potatoes, carrots,
beets, spinach, applesauce, apricots, bananas, peaches, pears, and plums.

. Home-prepared vegetables (cooked and processed to the appropriate texture), such as: asparagus,
avocado, broccoli, cabbage, cauliflower, green beans, green peas, kohlrabi, plantain, potatoes,
summer or winter squash, and sweet potatoes.

e Home-prepared fruits (which can be mashed after peeling if ripe and soft) such as: apricots, bananas,
cantaloupe, mango, melon, nectarines, papaya, peaches, pears, and plums.

The term "whole" refers to all fresh, frozen, canned, and dried fruits and vegetables, rather thanjuice. For
infants consuming solid foods, these whole vegetables and liuits must be cooked and prooessed as needed to
the appropriate texture for their developmental stage. More guidance is available in Feeding Infants: A
Guide .for Use in the Child Nutrition Programs (http://lwvw.fns.usda.qo
chi Id-nutrition-proqrams).

***Can two servings of broccoli be served at lunch to fulfill the vegetable component and fruit
component?

No. Providing two servings of broccoli to meet the vegetable component and fruit component is not
reimbursable under the updated lunch and supper child and adult meal patterns. While centers and day care
homes may serve two servings ofvegetables at lunch and supper, the two servings ofvegetables must be
different. This is designed to be consistent with the Dietary Guidelines recommendation that all Americans
should consume a variety of vegetables.

The two different servings ofvegetables do not need to be f'rom different vegetable subgroups (e.g., dark
green vegetables, red and orange vegetables, starchy vegetables, beans and peas (legumes), or other
vegetables). For example, a lunch with a serving ofcarrots and a serving ofred peppers (both in the red and
orange vegetable subgroup) would be allowable.

As a best practice, CACFP centers and day care homes are encouraged to provide at least one serving of
vegetables from each subgroup over the course ofone week. Offering a variety ofvegetables can help
improve the overall nutritional quality of the meals and it increases the amount of vegetables participants are
exposed to. To leam more about the CACFP meal pattern best practices, please see the memorandum
CACFP 15-2016, Optional Best Practices to Further Improve Nutrilion in lhe Child and Adult Care Food
Program (b1lpslAr.ww.f'ns.usda. eov/sites/defaulVfiles/cacfp/CACFP%201 5-2016os.odO.

Is a tomato a fruit or vegetable? What about avocado?

Both tomatoes and avocados are considered vegetables. CACFP centers and day care homes can refer to the
Food Buying Guide for School Meal Programs (http:i/www.fns.usda.eov/trlfood-buyine-euide-school-

a
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meal-programs), which provides a list of creditable vegetables and a list ofcreditable fruit. This guide is
currently being revised to include the CACFP and the Summer Food Service Program so that there will be
one Food Buying Guide tbr all Child Nutrition Programs. While the Food Buying Guide provides a
relatively comprehensive list of foods commonly served in Child Nutrition Programs, it does not include
information on every possible vegetable or fruit that can be part of a reimbursable meal.

CACFP centers and day care homes may also reference ChooseMyPlate.gov to determine if a food is a
vegetable or a fruit. The website includes a list of vegetables, including vegetable subgroups, and a list of
fruits. CACFP centers and homes should work with their sponsor or State agency, as appropriate, when
they have questions about the crediting of fbods.

4. How do raw leafy greens contribute to the vegetable component? Similarly, how does dried fruit
contribute to the fruit component?

One cup ofraw (uncooked) leafy greens (e.g., lettuce, spinach, etc.) counts as /z cup ofvegetables and %

cup dried fruit counts as % cup of fruit under the updated CACFP meal pattems, which go into effect on
October 1,2017. This is consistent with the National School Lunch and School Breaklast Programs.

5. ***Do leafy greens that are served cooked (such as collard greens) count as half the volume served?

No. Leafy greens that are served cooked credit as the volume served. For example, a % cup of cooked
collard greens credits as % cup vegetables. Conversely, raw leafy greens count as half the volume served.
For example, one cup ofraw leafy greens (e.g. lettuce or raw spinach) counts as % cup vegetables.
***With separate vegetable and fruit components at lunch, supper, and snack in the updated CACFP
meal patterns, how do food items that are mixtures of vegetables and fruit, such as a carrot-raisin
salad, credit?

Food items that are mixtures of vegetables and fruits, such as a canot-raisin salad, may credit towards both
the vegetable component ggg! the fruit component if they contain at least % cup vegetable and % cup fiuit
per serving that are easily identifiable. For example, a carrot-raisin salad served to 6 years olds that contains
% cup carrots and 1/8 cup raisins (credits ast./4 ctrp fruit) meets the full vegetable component and the full
fruit component.

Similarly, vegetable mixtures may count towards the vegetable component and fruit component at lunch and
supper ifthey contain at least 1/8 cup of two different kinds ofvegetables. This is because a vegetable can
replace the fruit component at lunch and supper meals. For example, a center serves 6 year old children %

cup roasted broccoli and % cup roasted caulillower mixed together. The cauliflower is replacing the fruit
component and meets the minimum serving size required for the fruit component for children 6-12 years
old. However, if the quantities o1'the different vegetables are not known, such as fiozen carrots and peas,
the vegetable mixture counts as one serving ofvegetables and cannot count towards the fruit component.
Another vegetable or fruit would need to be served to fulfill the fruit component.

May food ingredients that are unrecognizable contribute to meal pattern requirements (for example,
carrots pureed in a sauce for Macaroni and Cheese)?

Pureed vegetables or fruits may contribute to the CACFP meal pattern requirements as long as the dish also
provides an adequate amount (% cup) ofrecognizable, creditable fruits or vegetables per serving. Ifthe dish
does not contain at least % cup of a recognizable component per serving then the blended foods do not
contribute to the meal requirements. Therefore, in the carrots and mac and cheese scenario, the pureed or
mashed canots can count towards the vegetable component ifthere is at least % cup ofanother recognizable
vegetable per serving. FNS requires an adequate amount ofrecognizable fruits or vegetables because meals

7.
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served in the Child Nutrition Programs are a nutrition education opportunity to help children leam how to
build a healthy plate. It is important for young children to be able to identify the components in a healthy
meal.

How should vegetables, fruits, or other foods not listed in the Food Buying Guide be credited?

Foods not listed in the Food Buying Guide may be served in the CACFP. If a food is served as part of a
reimbursable meal, but it is not listed in the Food Buying Guide, the yield information of a similar food or
in-house yield may be used to determine the contribution towards the meal pattern requirements, with State
agency approval. Instructions fbr developing yields are available in the introduction section of the Food
Buying Guide, page I-3 (http://www.fns.usda.eov/sites/default/files/FBG introduction 0.pdf). Additional
information on how lbods may contribute towards a reimbursable meal is available in memorandum TA 01-
2015, Child Nutrition Programs and Traditional Foods (http:/hvrvw.fns.usda. l -
2015_Child_Nutrition Prosrams and Traditional Foods.pd0.

***If two servings of different beans and peas (legumes) are served during one mell, can one serving
count as a vegetable and one serving as a meat alternate?

Yes. A CACFP center or day care home may offer two distinct servings ofdifferent beans and peas
(legumes) in one meal and count one towards the vegetable component and one towards the meat/meat
alternate component if they are in separate dishes. For example, legumes may be served as part of a salad
(vegetable component) and as part ofa chili or bean soup (meat/meat alternate component). Please note,
when a meal contains one serving ofbeans and peas (legumes), it can only count towards the meaVmeat
alternate component or the vegetable component, and not both.

10, What meal would be disallowed if a center or day care home provides juice at lunch and snack under
the child and adult meal patterns?

If juice is served more than once per day, the meal with the lowest reimbursement rate in which juice was
served is disallowed. In this example, snack would be disallowed because it is the meal with the lower
reimbursement rate. As a reminder, juice is not allowed under the infant meal pattem.

11. ***Can juice be served more than once per day outside ofthe reimbursable meal?

Yes. Juice may be served as an extra lbod item outside of the meal pattem. For example, ifjuice is served
at breakfast, juice may be served as an extra item at snack (e.g., crackers, cheese, and juice (extra)). FNS
encourages centers and day care homes to use their discretion when choosing to serve extra food items.
While juice can be part of a healthful diet, it lacks the dietary fiber found in other forms of fruit and when
consumed in excess can contribute to extra calories. Additionally, the Dietary Guidelines for Americans
recommends that at least half of fruits consumed come from whole f'ruits. FNS further encourages CACFP
centers and day care homes to be cost conscious when choosing to serve extra foods. Meals containing
extra foods on top of the minimum required components receive the same reimbursement rate as regular
CACFP meals.

9.



12. Can a 100 percent fruit and vegetable juice blend be served to fulfill both the vegetable component
and the fruit component?

One hundred percent fruit and vegetable juice blends are allowable in CACFP, but they cannot fulfill both
the vegetable component and lruit component in the same meal. Similar to the National School Lunch and
School Breakfast Programs, a 100 percent fruit and vegetable blend may contribute to the fruit component
when fiuit juice or puree is the most prominent ingredient; and a 100 percent fruit and vegetable blend may
contribute to the vegetable component when vegetable juice or puree is the most prominent ingredient.
Keep in mind that, in order for meals to be reimbursable. fruit or vegetable juice may not be served to
inlants and may only be served once per day to children I year old and older and adults.

13. ***When a center or day care home serves a smoothie containing fruit and it contributes towards the
fruit component of a meal or snack, does that count towards the juice limit?

Yes. Pureed vegetables and fruits (fresh, frozen, or canned) when served in a smoothie, credit asjuice and,
therefore, are subject to the limit on juice service.

14. ***Jfa center serves a morning snack to one group of children and an afternoon snack to a separate,
different group of children, can juice be served at both ofthose snack services?

No. The limit on juice (at no more than one meal or snack per day) applies to the center or day care home,
not to each individual child or adult participant. Therefore, ifa center or day care home serves two diffbrenl
meals to two different groups ofchildren or adults, only one meal may containjuice.

15. ***If a center serves one meal, such as lunch, in two shifts to two different groups of children can
juice be served at both meals?

Yes. Juice must only be used to meet the vegetable component or lruit component at one meal or snack per
day. In this situation, the center is usingjuice to meet the vegetable component or fiuit componen! at one
meal. However, in the question above, the center used juice to meet the vegetable component or fiuit
component at two distinct snacks and that is not allowed under the updated meal patterns.


